Hajimemashita, watashi wa Lea desu. Örülök, hogy ezen a hatalmas világhálón még az én szerény kis oldalamba is belebotlottatok. Remélem itt megtaláljátok mindazt, amit kerestek. Jó szórakozást kívánok!
"If you get ten small things or even a hundred small things all together...it will be enough of a reason for you to keep going!" - Futaba Yoshioka
Kukkancs be ide is! Én őket olvasom:
I dream of colours. I dream of Japan. ♡
"Példás szokások"
1. Ha Japán utcáit járja az ember, talán a telefonok teljes hiánya számít az egyik legszembetűnőbb dolognak. Illetlenségnek és meglehetősen kínosnak tartják, ha a pénztárnál sorban állva, vagy a metróra várva megcsörren a mobilod. Mi, külföldiek is kapnánk pár lesúlytó pillantást, elvégre plakátok is jelzik ezen szabály betartásának fontosságát. Ha mégis elfelejtenéd lenémítani a készüléket, amilyen hamar csak lehet, nyomd ki és kérj a közeledben állóktól bocsánatot!

2. A másik dolog az orrfújás... Képzeljétek el, hogy valaki csöpögő orral, náthásan megy iskolába, vagy épp munkába és közvetlen mellettetek kezd el trombitálni. Nekünk itt, Európában már rengeteg időnk volt hozzászokni mások taknyos zsepijének látványához, míg keleten egyenesen neveletlenségnek számít nyilvánosság előtt megtenni mindezt. Abban az esetben, ha rádtörne a tüsszenthetnék, szaladj be a mosdóba és intézd a dolgokat ott!

3. Az összes pont közül az orvosi maszkról szóló rész a kedvencem. A japánok nem mennek ki a házból nélküle, ha egy kicsit is rosszul érzik magukat, nehogy elkapja valaki az esetleges betegséget. Bár rémisztőnek tűnhet a gondolat, hogy amint kilépsz az utcára, a tömeg fele fehér maszkot visel, én személy szerint mégis örülnék ezen szabály bevezetésének nálunk is. Nem csak higiénikus, de figyelemre méltó is egyben íly módon kifejezni figyelmességünket és előzékenységünket mások iránt.

4. Keleti barátainknak még csak véletlenül se ajánljunk fel borravalót, ha arra kerülne a sor! Van, aki egyenesen sértésnek veszi már a gondolatát is.
 Úgy tűnhet, visszautasítják a kedvességünket, pedig csupán arról van szó, hogy szeretnek maguk megdolgozni mindenért. Persze mi is jobban érezzük magunkat a saját házunkban, mint egy idegenében.

5. Ha már a vendégségnél tartunk... Ritkán esik meg, hogy Japánban egy család meghív valakit a házába, de ha mégis, akkor az utolsó pillanatig teljes odaadással gondoskodik vendégéről. Illendő tehát cserébe vinni valami kisebb ajándékot nekik, hisz megtiszteltetés, ha netalántán meghívást kapunk.
 Ne sértődjünk meg, ha nem bontják ki azonnal! Általában megvárják, míg elmegy a vendég. Bár az is igaz, hogy többnyire ismerik a nyugati szokásokat, s figyelembe véve őket, mégis megnézik azt.

6. Dicséretnek számít, ha valaki azt mondja neked munkahelyen: fáradtnak látszol. A japánok - mint azt korábban is írtam - szeretnek mindenért maguk megdolgozni, s gyakran túlóráznak, vagy dolgoznak, holott szabadságot vehetnének ki.

7. A legjobbat hagytam utoljára;
 Az iskolai élet lenyűgöző. Szinte mindenben különbözik a miénktől, de erre majd egy másik posztban részletesebben kitérek. Legyen elég annyi, hogy a diákok közösen kitakarítják az iskolát óráik után. Ezzel mondhatni két legyet ütnek egy csapásra; Megspórolják a takarítók pénzét és ízelítőt kapnak egy világszerte meglehetősen lenézett szakma relytelmeibe.

Címkék: , ,

Friss bejegyzésekRégebbi bejegyzések?

Blogom kinézetének alappilléreit köszönöm ten-nek
Magyar Blog gyűjtemény