Hajimemashita, watashi wa Lea desu. Örülök, hogy ezen a hatalmas világhálón még az én szerény kis oldalamba is belebotlottatok. Remélem itt megtaláljátok mindazt, amit kerestek. Jó szórakozást kívánok!
"If you get ten small things or even a hundred small things all together...it will be enough of a reason for you to keep going!" - Futaba Yoshioka
Kukkancs be ide is! Én őket olvasom:
I dream of colours. I dream of Japan. ♡
"Gakkou - Iskola"

Itt sincs hab a tortán...

 Egy korábbi posztomban már említettem, hogy sokszor a japán oktatási rendszerről és osztályközösségről álmodozom. Annak ellenére, hogy tudok a dolgok sötét oldaláról is, véleményem és érzéseim a témával kapcsolatban egyáltalán nem változtak. Sőt, hibáival együtt számomra még csábítóbbnak tűnik, mint azelőtt, hogy felnyíltak volna a szemeim.
 》Kawaii egyenruhák, bento*, kismillió délutáni szakkör, jófej tanárok és nem utolsó sorban helyesebbnél helyesebb fiúk/lányok.《 Ugye te is látod magad előtt a képet? Tökéletesnek tűnik, igaz? Én azonban mindig is szerettem megcáfolni a dolgokat és bizony - ha tetszik, ha nem - most is ezt fogom tenni. A látszat ugyanis néha csal...
 Figyelem! Csak az olvasson tovább, aki lelkileg felkészült a negatívumok befogadására és megemésztésére! Nem elrettenteni akarlak titeket, csupán egy tisztább képet kínálok a japán diákok életéről, az animék és mangák világán túl.

 1) Kezdjük talán egy kevésbé aggasztó témával, ami szinte minden iskolában/családban/kultúrában jelen van; A vizsgák miatti szüntelen stressz és az ez idő alatti szabadidő abszolút hiánya.
 Magyarország Japánnal talán még éppen felvehetné a versenyt ilyen téren (gondolom ezt nem kell magyaráznom, hisz köztudott, hogy tanítás szempontjából a legszigorúbb országok egyikében élünk), ha nem vennénk figyelembe a két nyelv alappilléreit...
 Míg mi alsó tagozatban 44 betű írását és olvasását sajátítjuk el, addig ők két, 46 karakteres szótagábécével kezdik a bulit (a hiraganákról és katakanákról majd egy másik bejegyzésben lesz szó). Ha belegondolunk, ez még annyira nem is gáz, hisz fiatalon olyan az ember agya, mint a szivacs. Rendben van. De mi van az ezeket követő 2000 kínai kandzsival és 4000 olvasattal*? (Hozzátenném, hogy egy átlagosan művelt japán ember 5-6000 agyába égett kandzsival büszkélkedhet.) Negyedik osztályban természetesen megismerkednek a latin ábécével is, ami fontos, hisz angol nélkül manapság sehol sem boldogul az ember.
 És ez csak a nyelvi része az egésznek. A többi tantárgy - egy kisebb csoporton kívül - mind erre a tudásra épül. Sokan sajnos nem bírják a vállukra nehezedő nyomást és szomorú döntéseket hoznak a jövőjükkel kapcsolatban, melyek gyakran végzetesek is lehetnek.

2) A másik kritizálandó dolog a csoportos értékelés. Ez annyit takar, hogy alap elvárásai vannak veled szemben mindenkinek, melyeknek - ha egybeütköznek az egyéniségeddel, ha nem - eleget kell tenned a poziciód biztosításáért. Senkit sem érdekel, hogy te inkább valami mást szeretnél tanulni/mással szertnél foglalkozni. Mert ha a gyerek egyszer kiemelkedően okos, akkor bizony nem alacsonyodhat le később egy 120IQ-t igénylő munkához! Ez barátaim, sajnálatos módon, a japán szülők 80-90%-ára is igaz.

3) Ami a közösséget illeti, a mentális és fizikai molesztálás mindennapi dolognak számít a helyi iskolákban. Persze ennek is vannak enyhébb és durvább formái. Különbség van például az egyszerű csúfolódás, pletykálás és kiközösítés, valamint a nemi erőszak és a véresre verés között.
 Igen, igazatok van, az effajta brutalitás más országokban is jelen van, Japán statisztikái azonban aggasztó képet mutatnak. (Gondoljatok itt bármelyik sulis anime diákáldozatára, mindenféle megmentő és boldog végkifejlet nélkül. <-- Mert ugye a való világ csekély számú igaz lélekkel van megáldva.)

 Nos, tökéletes rendszerrel nem lenne meg az egyensúly jó és rossz között. Remélem azért lelkesedésetek még a helyén van, hisz a sok szép dolog mellett ez a három pont nagyító alatt sem látszik.
Infó forrás: Wiki, MONDO

Címkék: , , ,

Friss bejegyzésekRégebbi bejegyzések?

Blogom kinézetének alappilléreit köszönöm ten-nek
Magyar Blog gyűjtemény