Hajimemashita, watashi wa Lea desu. Örülök, hogy ezen a hatalmas világhálón még az én szerény kis oldalamba is belebotlottatok. Remélem itt megtaláljátok mindazt, amit kerestek. Jó szórakozást kívánok!
"If you get ten small things or even a hundred small things all together...it will be enough of a reason for you to keep going!" - Futaba Yoshioka
Kukkancs be ide is! Én őket olvasom:
I dream of colours. I dream of Japan. ♡
"Karácsony... kicsit másképp"
 A kultúrák közötti mély szakadék végett azt gondolná az ember, hogy Japánban nincs is karácsony. Nos, bár nem egészen úgy ünneplik, ahogyan az nálunk szokás, ezek a csodálatos pillanatok keleten sem maradnak el teljesen;

 Míg mi három napig lustálkodunk a kandallónál, ők kizárólag december huszonnegyedik estjét szentelik a karácsonynak. Ennek ellenére mindenki dolgozik
és a boltok is nyitva állnak, hogy megteljen a bendőjük a lelkes fiatalok megspórolt pénzével. Bár számos télapónak öltözött ember flangál ilyenkor az utcákon, a lakosság csak egy rétege tölti be ezt a szerepet. Az idősebbek általában tudomást sem vesznek az ünnepről, mert hűek az ősi kultúrához. Egyszerűen nem tartják számon.
 Nem csak az időpont különbözik... hitük miatt az ünnep jelentősége is teljesen más irányt vesz; Mi tagadás, Japánban a szent este a randizásról szól és bizonyos körökben elég kínosnak találják, ha valaki a végén mégis egyedül marad. De nem kell pánikolni! Ha mást nem, a barátok még mindig ott vannak nekik, hogy elmenjenek a KFC-be - ami eléggé felkapott arrafelé is - és egyenek egy jót. Meg vannak róla ugyanis győződve, hogy a tradicionális nyugati karácsonyi vacsora fénypontja a csirke.
 Nem 24-én, hanem az év vége közeledtével illik megajándékozni azokat, akik számunkra kedvesek, hálával tartozunk nekik. Érdekes módon nem a család van előtérben, hanem az osztály- és munkatársak, valamint - természetesen - szívünk választottja.

 A kedvencemet hagytam a végére; A Kurisumasu Kēki [クリスマスケーキ], (azaz karácsonyi süti) bár eredetileg angol, az apró epres díszítéssel japán specialitásnak számít.
 Íme a receptje, ha valamelyik konyhatündér kedvet kapna hozzá;
(Tudom, egy picikét korai, de nem bírtam magammal..)



Hozzávalók: (A 18 cm átmérőjű  tortalaphoz)
6 db tojás
140 g cukor
180 g sütőliszt
120 g sózatlan vaj
A sziruphoz:
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 evőkanál narancslikőr
Az utolsó simításokhoz:
400 ml habtejszín
3-4 evőkanál cukor
pár csepp vanília esszencia
A díszítéshez:
epermenta
esetleg kék áfonya 
Így csináld:
Ennek a tortának az alapja az angol sponge cake, szó szerint szivacs torta, mert ha minden jól megy, akkor az állaga olyan lesz, mint a szivacs. Sokféle elkészítési módja van, mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi piskóta tészta, ha valakinek más recept jobban bevált, az nyugodtan csinálja úgy. Vannak időtakarékos, egyszerű, illetve hagyományos, bonyolult, víz felett  gőzölős megoldások is, én egy középutasra szavazok, mert a tojásokat szétválasztottam ugyan, viszont a masszát nem gőzöltem, és nem bonyolítottam a folyamatot különféle habverőkkel, spatulákkal és egyebekkel. Ellentétben a többi recepttel, amiket eddig feltettem ide, ez nem egy röpke negyedórás történet, ha mindent betartunk, akkor több, mint egy napot vesz igénybe. De mindenképpen érdemes 1-2 órával a sütés előtt hozzákezdeni, mert a tojásokat és a vajat ki kell venni a hűtőből, a tortaformát és a habtejszínt pedig be kell tenni. A tojásokat szétválasztom - van olyan recept, amely szerint egyben is felverhetők a tojások, de nekem az a tapasztalatom, hogy akkor viszont máshogy kell bonyolítani a dolgot, és akkor már inkább a szétválasztgatás... - először a fehérjét verem fel habverővel. Akkor van kész, amikor kemény a hab, ez kb. 3 percig tart. A sárgájához hozzáadom a cukrot, pár percig keverem, majd rászórom a lisztet, a végén pedig belekeverem a szoba hőmérsékletű vajat. Ha már jó sűrű a massza, akkor először a fehérjehab egyik felét, majd kis kevergetés után a másik felét is hozzákeverem, és tovább kevergetem. A sütőformát kiveszem a hűtőből, beleöntöm a masszát, és alaposan eldolgozom, hogy a sütőformát tökéletesen kitöltse. 170 fokos sütőben kb. fél órát sütöm. Úgy ellenőrzöm, hogy megsült -e, hogy egy bambuszpálcát, vagy hússütő villát a közepébe szúrok, és ha nem ragadt rá a tészta, akkor megsült. Ha kész, kiveszem, és egy alátétre helyezem. A legjobb, ha celofánba csomagolva pihen egy éjszakát a hűtőben, mert úgy könnyebb lesz felvágni. De ha nincs annyi időnk, az sem gond. A piskótatésztát egy forgatható tálcára teszem, és óvatosan, a tálcát forgatva kettévágom, és mindkét oldalára rákenem a szirupot. Most jön az igazán izgalmas rész, mert a habtejszín felverése - évszaktól függően - sok kihívást tartogathat. Az egyik aranyszabály, hogy minden eszközt nagyon alaposan el kell mosni, mert egy aprócska zsírfolt is tragédiához - jelen esetben vajhoz - vezethet. A másik, hogy le kell hűtenünk a tejszínt, legalább fél napig hűtőbe kell tennünk, vagy fél órára fagyasztóba, és nem árt, ha nyáron még a tálat is, amelyben felverjük egy másik tál fölé helyezzük, és az alsóba jeget teszünk, hogy végig hideg maradjon a tejszín. Nálunk a habtejszín 30 % zsírtartalom körüli, Japánban kezdő háziasszonyoknak 45 %-ost ajánlanak, mert azt a legkönnyebb felverni. Hát, az biztos, hogy a habverésnek óriási szakirodalma van, ezért mindenkit arra bíztatok, hogy úgy csinálja, és olyan tejszínnel, ami neki legjobban bevált. Ehhez a tortához kb. 7 percig kell verni közepesen gyorsan a habot, közben pedig nem szabad megállni. Fontos, hogy a cukrot az elején adjuk hozzá. Pár csepp vanília esszenciával is finom. Ha készen van a hab, akkor egy késsel fölkenem a tortára, vigyázva, hogy az epernek maradjon hely a tetején. Olyan mintát formázok a szélén a késsel, amilyenhez épp kedvem van. Tálalás előtt pár órára hűtőbe teszem.    
Forrásaim: 

Címkék: , , , , ,

Friss bejegyzésekRégebbi bejegyzések?

Blogom kinézetének alappilléreit köszönöm ten-nek
Magyar Blog gyűjtemény